Wat is een passende verzekering voor jouw auto en hoe stel je deze samen?

14 Feb 2024

Wat is een passende verzekering voor jouw auto en hoe stel je deze samen?

Verzekeraars raden je altijd aan om te kiezen voor een ‘passende verzekering’. Dat klinkt goed, maar in de praktijk blijkt dat veel mensen het lastig vinden om te achterhalen wat passend is voor hun situatie. Dit geldt ook voor de autoverzekering. Het lastige aan deze polis is dat je verplicht bent om je auto te verzekeren, maar dat je binnen deze verplichte verzekering een aantal keuzes hebt. Bovendien kun je ook nog extra verzekeringen toevoegen die op hun beurt niet verplicht zijn. Volg je het nog? Mocht je de draad inmiddels kwijt zijn, dan zorgen we er graag voor dat we de logica achter deze verzekering helder maken. Weet je namelijk waar je op moet letten als je je autoverzekering berekenen wilt, dan is het een fluitje van een cent om een passende polis samen te stellen. 

Een autoverzekering op basis van de leeftijd van je auto

Een autoverzekering komt in drie varianten. Het idee hierachter is dat de dagwaarde van een wagen afneemt naarmate de wagen ouder wordt. Hoe lager de dagwaarde van je auto, hoe minder rendabel het wordt om schade te repareren. Op een gegeven moment bereik je namelijk het punt dat de kosten van het schadeherstel hoger uitvallen dan wat de dagwaarde van je auto op dat moment is. In zo’n geval is het voordeliger om een andere auto te kopen dan om je geld in het schadeherstel te steken. Iedere variant van de autoverzekering is daarom gericht op een bepaalde leeftijdscategorie. Hierbij geldt dat de meest uitgebreide verzekering gericht is op nieuwe auto’s terwijl de voordeligste beter is voor auto’s die al een aantal jaren meegaan. Wij zullen alle varianten met je doornemen. 

De drie varianten van een autoverzekering nader toegelicht

Heb je een auto van maximaal zes jaar oud, dan kun je het beste voor de all-risk autoverzekering gaan. Dit is het uitgebreidste pakket dat er is, omdat het alle vormen van schade dekt, dus ook de schade aan jouw auto als je een ongeluk veroorzaakt hebt. Is je wagen zes tot negen jaar oud, dan is de WA+ Beperkt Casco een betere optie. Deze dekt net iets minder schade, maar je kunt er nog altijd heel goed mee uit de voeten. Je kunt namelijk wel een beroep doen op je verzekering wanneer je schade opgelopen hebt als gevolg van een inbraak of brand in je wagen. Ook wanneer je een loslopend dier hebt aangereden, kun je je tot je verzekering wenden om de schade te laten herstellen. Tot slot is er de WA-basisverzekering die gericht is op wagens van negen jaar of ouder. Met dit pakket voldoe je aan je wettelijke verplichting, maar je kunt er zelf geen schade mee laten herstellen. Het moge duidelijk zijn dat dit ook de voordeligste polis is. 

Breid je verzekering uit met een aanvullende polis voor meer profijt

Bij het afsluiten van een autoverzekering kun je ook aanvullingen toevoegen. Deze zijn niet verplicht, maar wel heel handig omdat je er veel profijt van kunt hebben. Veel mensen kiezen bijvoorbeeld voor pechhulp waarmee ze altijd hulp kunnen inschakelen wanneer hun auto diensten weigeren. Dat maakt dit pakket ideaal voor mensen die met de auto op vakantie gaan. Let er dan wel even op dat je bestemming onder de dekking valt.