Boeing 737 Max: de leveringen zullen tegen het einde van het jaar worden hervat, zegt de baas van het bedrijf

28 Oct 2020

Boeing 737 Max: de leveringen zullen tegen het einde van het jaar worden hervat, zegt de baas van het bedrijf

De leveringen van de Boeing 737 Max zullen voor het einde van het jaar worden hervat, zei de baas van de planmaker.

Dave Calhoun, president en chief executive van Boeing, sprak bij de presentatie van de resultaten van het derde kwartaal van het bedrijf â € “die plaatsvonden aan de vooravond van de tweede verjaardag van de eerste fatale crash met de 737 Max.

Op 29 oktober 2018 activeerde een enkele defecte sensor een anti-overtreksysteem waardoor Lion Air-vlucht 610 kort na het opstijgen vanuit Jakarta crashte. Alle 189 passagiers en bemanningsleden stierven.

Minder dan zes maanden later ging vlucht 302 van Ethiopian Airlines van Addis Abeba naar Nairobi, samen met 157 levens, verloren in vergelijkbare omstandigheden.

Het vliegtuigtype werd kort daarna wereldwijd aan de grond gehouden. Maar na een rigoureus herontwerp en certificeringsproces, zal het waarschijnlijk voor het einde van het jaar weer passagiers in de VS vliegen.

De heer Calhoun zei dat Boeing 450 van de 737 Max-jets heeft in opslag. Maar zelfs als de leveringen dit jaar worden hervat, verwacht het luchtvaartklanten dat ze tegen eind 2021 slechts ongeveer de helft van de opgeslagen vliegtuigen zullen meenemen. Veel luchtvaartmaatschappijen willen geen vliegtuigen ontvangen omdat ze worstelen met de inzinking veroorzaakt door Covid-19.

Ryanair is de grootste Europese klant voor het vliegtuig, met 135 vaste bestellingen en 75 opties. Eddie Wilson, chief executive van de belangrijkste operationele divisie van de luchtvaartmaatschappijen, verwacht dat de luchtvaartmaatschappij de Boeing 737 Max vanaf begin volgend jaar in lijndienst zal gebruiken.

De heer Calhoun gaf toe dat Boeing had verloren marktaandeel ten opzichte van zijn rivaal, Airbus, vanwege de aarding.

â € œAls je een jaar lang geen vliegtuig produceert, en de ander doet dat wel, neem je per definitie een grote hit met betrekking tot delen, â € zei hij.

Hij gaf toe dat de Airbus A321 â € œ zonder enige twijfel voordelen heeft voor bepaalde routes â € maar voegde eraan toe: â € œ Ons vliegtuig, met betrekking tot efficiëntie en milieuprestaties en stoelkosten, geeft ons een voordeel.

"Ik maak me geen zorgen over de concurrentie tussen de 737-familie en de A320-familie.â €

De Boeing-baas voorspelde dat er ergens in 2021, ervan uitgaande dat er een vaccin tegen het coronavirus wordt gevonden, iets vergelijkbaars zal zijn met 'een vlucht op de bank' onder luchtvaartmaatschappijen die wanhopig op zoek zijn naar nieuwe vliegtuigen .

De inkomsten van Boeing vergeleken met th Hetzelfde kwartaal van 2019 daalde van bijna $ 20 miljard (£ 15,4 miljard) naar iets meer dan $ 14 miljard (£ 10,8 miljard), waarbij een winst van $ 1,26 miljard (£ 970 miljoen) veranderde in een verlies van $ 400 miljoen (£ 309 miljoen).

Tot dusver heeft het dit jaar minder dan 100 vliegtuigen geleverd, vergeleken met meer dan 300 in de eerste negen maanden van 2019.

Het bedrijf verwacht te hebben 130.000 medewerkers eind 2022 - 31.000 minder dan begin 2020.

Lees meer

Ryanair wil 'begin volgend jaar' vliegen met de Boeing 737 Max

Boeing 737 Max zou in 2020 weer in de lucht kunnen zijn

Heeft Boeing met het 737 Max-vliegtuig winst boven veiligheid gesteld?