Kan een rewilding-retraite echt bijdragen aan uw geestelijke gezondheid?

21 Oct 2020

Kan een rewilding-retraite echt bijdragen aan uw geestelijke gezondheid?

Als dit vreemde jaar ons iets heeft geleerd, is het dat tijd buitenshuis doorbrengen essentieel is voor ons welzijn.

Huisartsen schrijven plattelandswandelingen voor als remedie tegen depressie, het is bewezen dat zwemmen in koud water zowel de witte bloedcellen als onze endorfinespiegel stimuleert en we hebben allemaal de waarde geleerd van een kostbaar uur buiten elke dag . Is de natuurlijke wereld de oplossing voor de groeiende angstniveaus van de natie?

Het antwoord ligt misschien in een verborgen hoekje van Cornwall, waar Katy Griffin Thera-Sea runt, dat driedaagse stressmanagement en welzijnsretraites biedt aan de oevers van de zoutwaterrivier Fal.

Thera-Sea is niet de gemakkelijkste plaats om te bereiken - hier leiden geen wegen en de camping is alleen bereikbaar per boot of door een wandeling van 20 minuten over een onverharde weg. Maar als je eenmaal de kustlijn hebt bereikt, ben je echt in een andere wereld - dit is een toevluchtsoord in elke betekenis van het woord, afgesneden van het echte leven en van het elektriciteitsnet. Een 300 jaar oud, voormalig steenhouwershuisje kijkt uit over de rivier. Hangmatten slingeren in de hoge bomen en de lucht ruikt naar houtrook.

Katy leert de deelnemers hoe ze in deze sprookjesachtige omgeving “innerlijke rust kunnen herwinnen en beheersen”. Als het allemaal een beetje flauw klinkt, houd er dan rekening mee dat haar achtergrond is als verpleegkundige voor de geestelijke gezondheidszorg voor de NHS - nu gebruikt ze die vaardigheden, getrouwd met haar liefde voor het buitenleven en de oceaan, om stress en angst te behandelen met wat ze noemt de "zes pijlers van levensstijlgeneeskunde": fysieke activiteit, ontspanning, doel, slaap, voeding en relaties.

“In plaats van te proberen de gevolgen van stress te behandelen, wil ik met mensen werken om te voorkomen dat stress überhaupt overweldigend wordt. De meesten van ons zullen tenslotte veel moeilijke momenten in het moderne leven meemaken - we hebben allemaal tools nodig om ermee om te gaan.

"Ik heb Thera-Sea gecreëerd rond het idee dat een goede mentale gezondheid draait om balans. Tijdens de retraites richten we ons op slaap, fysieke gezondheid door middel van zwemmen, kajakken, yoga en voeding en mindfulness door foerageren en bushcraft. evenals meer traditionele therapie. ”

Onze groep van 10 potentiële wildlingen schuilen hier voor twee nachten - en Katy belooft ons te helpen ontspannen door middel van een mix van wellnessworkshops, zwemmen in koud water, bos wandelingen, yoga, bushcraft en feesten gedeeld rond de vuurkorf.

Accommodatie is in het gezellige stenen huisje of in kleine huisjes verspreid tussen de bomen - een herdershut, een kleine jachthut, een voormalige oppotschuur en mijn graaft, een kleurrijke boomhut die uitkijkt over het water. Binnen is geen verwarming, dus slaap ik onder een enorme stapel dekbedden en dekens, luisterend naar de wanden van de hut die zachtjes kraken als de wind door de takken waait die hem ondersteunen. Ik kan me de laatste keer dat ik zo goed heb geslapen niet herinneren.

De zee is een constante aanwezigheid hier, of we nu twee keer per dag in het water zijn, yoga aan de kust beoefenen of kajakken in de riviermonding. "Vandaar de naam, Thera-Sea!" zegt Katy. “De natuurlijke wereld is een krachtige genezer - en ik denk dat zwemmen in het wild een vorm van therapie op zich is. Ondergedompeld zijn in koud water is zo goed voor je, zowel fysiek als mentaal, en het is bewezen dat het ontstekingen vermindert, je metabolisme versnelt en je hoofdruimte geeft. "

De volgende ochtend vroeg hangt er nog steeds ochtendnevel op het water terwijl een processie van ons naar de kust loopt en de koude rivier de Fal induikt - onze wederopbouw is begonnen.

“Pas op voor Seamus de zeehond! Hij doet graag mee '', zegt Mark Kelly, de activiteitenleider van Thera-Sea, aanwezig als badmeester. De schok van het ijskoude water verdwijnt snel en na een paar hijgende slagen begin ik me vreemd warm en levend te voelen, terwijl mijn huid tintelt terwijl ik op het oppervlak drijf. We klimmen weer uit het water, een met zeewier bedekte oever op, de modder knijpt tussen onze tenen. Als we eenmaal op het droge zijn, steekt Seamus zijn glanzende kop uit de rivier, benieuwd wie er een ochtendduik heeft gemaakt in zijn riviermonding.

Stomende kopjes kampvuurkoffie in de hand, we zitten aan een lange tafel onder de bomen voor de eerste workshop. Ik ben op mijn hoede voor mijn eerste kennismaking met groepstherapie, maar Katy's sessie is ontspannen en open, en delen is optioneel. Ik krijg een beter begrip van de fysieke en mentale manifestaties van stress (aanwijzing - er zijn veel) en eenvoudige technieken om ze te bestrijden. Anderen in de groep hebben verschillende redenen om hier te ontsnappen - verdriet, een veeleisende baan, de stress van het navigeren door het leven tijdens een pandemie. Maar zoals Katy uitlegt, het maakt niet uit of je je in een crisis bevindt of niet - het aanpakken van geestelijke gezondheid is essentieel voor iedereen.

Een van de grote hoogtepunten van de weekendfeeds zowel het lichaam als de ziel, die ons opwarmen na onze koudwatertherapiesessies - Thera-Sea's kampvuurfeesten. De minzame Aussie Smoker, Adam Kesacoff, is gastchef en serveert verrukkelijke houtgestookte lekkernijen van Shakshuka als ontbijt tot geroosterde zalm en een regenboog aan salades voor het avondeten.

Het verse voedsel sluit aan bij Katy's volgende workshop, alles over hoe voeding en fitness twee sleutels zijn tot een goed humeur. In de namiddag arriveert de lokale voederder Matt Vernon met een rieten mand om ons te leiden op een begeleide wandeling door de bomen. We kauwen op vlezige bladeren van navelwort, plukken rijpe hazelnoten en kijken hoe Matt een bolete-paddenstoel doormidden snijdt - het vlagele vlees wordt virulent blauw als bij toverslag. De wilde beloning die we voor Adam terugbrengen om aan het avondeten toe te voegen, is een herinnering aan de natuurlijke voeding die kan worden verkregen uit wilde planten, evenals aan de opmerkelijke voordelen van een foeragerende wandeling.

Kom zondagmiddag, mijn geest is in een langzamere, meer waarderende staat van tevredenheid terechtgekomen. Ik heb diep geslapen, goed gegeten, gepeddeld in koelwater en ben ver weg gebleven van schermen. Het lijkt een voor de hand liggend recept voor welzijn, maar er is Katy en deze prachtige omgeving voor nodig om me eraan te herinneren.

Voordat we vertrekken, om terug de onverharde weg naar de realiteit te beklimmen, is er tijd voor nog een keer zwemmen. Dit keer glinstert het water goud en is het lichtjes opgewarmd door de middagzon. We drijven boven het zeewier in een vredige groene wereld, een geschikte plek voor Katy om haar gedachten over de kracht van de oceaan te delen: "wanneer je in het water bent, ben je aanwezig."

Reisbenodigdheden

Hoe er te komen

Een eersteklas retourticket van London Paddington naar Truro begint vanaf £ 101 en een standaard retourticket begint vanaf £ 51, vanaf GWR.

Meer informatie

Een retraite van twee nachten in Thera-Sea kost £ 315 per persoon. De Treehouse (twee slaapplaatsen) kost vanaf £ 607,50 per persoon, op basis van twee delen.

De laatste beschikbare data voor 2020 zijn 6 t / m 8 november. De data voor 2021 zijn 19 tot 21 maart, 23 tot 25 april, 18 tot 20 mei, 22 tot 24 juni, 10 tot 12 september, 5 tot 7 oktober en 5 tot 7 november.

Lees meer

Can een 'workation' geeft je echt een ontspannen gevoel?