Marathon van Londen 2020: Shura Kitata verslaat Eliud Kipchoge in een schokkend resultaat

04 Oct 2020

Marathon van Londen 2020: Shura Kitata verslaat Eliud Kipchoge in een schokkend resultaat

Eliud Kipchoge gaf in dramatische omstandigheden afstand van zijn titel in de London Marathon nadat hij in de laatste etappes van de elite-race rond St James 'Park was vertraagd, waardoor outsider Shura Kitata een schokoverwinning behaalde in een eindsprint.

De zware pre-race-favoriet Kipchoge kwam aan de race met zijn belangrijkste tegenstander, Kenenisa Bekele, die zich vrijdag terugtrok wegens een blessure, waardoor de Keniaanse schijnbaar de weg vrij bleef om een ​​vijfde London Marathon-titel in zes jaar te claimen.

Maar op de 35-mijlsgrens voelde de 35-jarige zich plotseling ongemakkelijk toen de Kitata uit Ethiopië het front bereikte, ondanks een relatief stabiel tempo waardoor een groep van negen om de leiding kon vechten.

Kipchoge's heerschappij als kampioen van de London Marathon kwam tot een einde toen Kitata een sprint finishte om de Keniaan Vincent Kipchumba naar de finish te duwen.

In de elite-race voor dames, Keniaans wereldrecordhouder en titelverdediger Brigid Kosgei reed naar een dominante overwinning en overwon haar rivalen met een VN vertrouwd parcours van meerdere ronden in meedogenloze regen om te zegevieren in twee uur en 18,58 minuten.

Met haar eerste marathon sinds ze het wereldrecord van 2: 14.04 een jaar geleden in Chicago vestigde, liep Kosgei samen met landgenote Ruth Chepngetich tot rond de 20-mijlsmarkering, toen ze duidelijk smeedde om binnen een paar minuten een leiding van ongeveer 50 meter te openen. Ze liep toen sterk voor de rest van de race om ongeveer drie minuten foutloos te finishen.

De Amerikaanse Sara Hall zorgde voor een ongelooflijke finish door een enorme achterstand weg te vagen over de laatste paar honderd meter om wereldkampioen Chepngetich bijna op de lijn te vegen om te finishen in 2: 22.01 tegen de Keniaanse 2: 22.05.