Nederlandse musea scherpen de beveiliging aan nadat nazi-memorabilia zijn gestolen

29 Oct 2020

Nederlandse musea scherpen de beveiliging aan nadat nazi-memorabilia zijn gestolen

Musea in Nederland worden gedwongen hun veiligheidsmaatregelen op te voeren na een aantal diefstallen van nazi-exposities in het hele land.

De overvallen waren specifiek gericht op memorabilia met betrekking tot Adolf Hitler en de nazi-partij, waarbij curatoren ervan overtuigd waren dat de stukken op bestelling worden gestolen door een privéverzamelaar.

Het Ooggetuigenmuseum in Beek, dat toont diorama's over de Tweede Wereldoorlog, werd ingebroken door een bende van zes dieven die in augustus de deur ramden.

Ze vertrokken met een waarde van € 1,5 miljoen exposities in slechts zes minuten na het doorsnijden van vitrines om zeldzame, waardevolle items te nemen.

â € œZe wisten wat ze zochten, â € vertelde museumeigenaar Wim Seelen de Trouwkrant.

â € œHet enige dat ik kan bedenken is dat iemand het besteld heeft. Veel van de gestolen items zijn zo uniek dat je ze niet kunt verkopen.

â € œOnze wereld is klein. Zodra er iets uit Beek of Ossendrecht naar voren komt, is het direct bekend.â €

Zo ook begin oktober het Oorlogsmuseum (of Overloon Oorlogsmuseum) in Ossendrecht, dat richt zich ook op exposities uit de Tweede Wereldoorlog, werd van de ene op de andere dag ingebroken.

SS-uniformen, parachutes en vuurwapens ter waarde van honderdduizenden euro's werden gestolen.

Jan de Jonge, de eigenaar van het museum, zei dat de inval heel specifiek op Duitse memorabilia was gericht.

â € œZe boorden gaten in de deur om de kruk van binnenuit naar beneden te krijgen, â € ™ zei hij, meldt The Guardian. â € œIk hoorde niets terwijl ik aan de andere kant van de muur sliep.

â € œSS-uniformen, dolken, helmen, emblemen, petten, parachutes, vuurwapens, verrekijkers, noem maar op. Er is niets meer over. Het vuurwapen is erg zeldzaam, maar ik heb het in dit museum kunnen tentoonstellen.

â € œDuits spul, ze hebben niets van de geallieerden afgepakt. Een Franse hoek, Engels, Canadees: alles intact. Duits materiaal, vooral kleding, is zeldzaam.â €

Hij voegde eraan toe dat er allemaal minstens 15 mannequins in uniform waren meegenomen.

De collectie is onvervangbaar; het was in particulier bezit en onverzekerd.

Andere museumeigenaren nemen nu extra maatregelen om zeldzame tentoonstellingen te beschermen.

De 1940 -1945 Oorlogsmuseum in Loon op Zand verwijdert vorken van Adolf Hitler en prominente nazi-leider Heinrich Himmler, memorabilia van Hitlerjugend en verschillende nazi-uniformen uit de display; het Oorlogsmuseum geeft zeldzame uitgeleende boeken terug, waaronder het Dodenboek uit Auschwitz; en het Arnhemse Oorlogsmuseum is van plan wegversperringen te bouwen om het binnenrijden van grote voertuigen te verbieden.

â € œHet is zeer verontrustend, â € John Meulenbroeks, directeur van het Eventful Years Museum in Noord-Brabant, aldus de krant Omroep Brabant. â € œHet lijkt alsof dit op verzoek is. Het is heel specifiek materiaal van de Duitse SS dat wereldwijd wordt gezocht. Overal zijn verzamelaars van dat Duitse materiaal.â €

Lees meer

UK Museum of the Year verdeeld over vijf winnaars