Zeldzame Volvo S90 Royal Long-Wheelbase Sedan Heads naar veiling

14 Apr 2021

Zeldzame Volvo S90 Royal Long-Wheelbase Sedan Heads naar veiling

In de jaren negentig kregen de VS misschien Volvo's topauto's in de vorm van de 960 en S90, maar ze kregen ze niet allemaal. Naast de modellen met standaardwielbasis produceerde Volvo naast de Pullman-limousines met drie rijen ook een klein aantal sedans met een verlengde wielbasis. De meeste van de uitgerekte sedans kwamen terecht in Europa of bij het Zweedse diplomatieke korps in overzeese ambassades, en een kwart eeuw later overleven er maar een paar.

Maar binnen een paar dagen een Volvo S90 Royal - een fabriek -gestrekte sedan die naar Japan werd geëxporteerd toen hij nieuw was - zal over het veilingblok in het VK rollen wanneer Historics Auctioneers hem aanbiedt op zijn Ascot Racecourse-veiling.

De Volvo S90 was natuurlijk meestal een rebadge van de 960 sedan toen Volvo zijn nomenclatuur herzien in 1996: de 850 werd de S70 (uitgebreide facelift verzachtte de randen), de 960 wagon werd de V90 en de 960 sedan werd de S90.

Ondanks de nieuwe naam waren de S90 en V90, die afkomstig waren uit de 700-serie, in feite de oudste modellen in de line-up in de tweede helft van de jaren negentig, net voordat Peter Horbury's reVolvolution-reeks debuteerde met de S80 sedan in 1999. Desalniettemin had de S90 nog enige houdbaarheid in de tweede helft van het decennium, aangezien zijn concurrenten zoals de Mercedes-Benz S-Klasse en de Lexus LS400 ongeveer even oud waren.

Naast de verlenging van de S90 bij de B-stijl met vijftien centimeter, gaf Volvo de sedan ook een middenconsole ten behoeve van de achterpassagiers, aangezien het comfort op de achterbank het belangrijkste punt van deze auto was. Er wordt gezegd dat er slechts 1.100 exemplaren van de S90 Royal zijn gebouwd, waarvan de meeste bestemd zijn voor diplomatiek gebruik, zoals dit voorbeeld.

Deze rechtsgestuurde S90 Royal uit 1999 heeft slechts 51.500 mijl afgelegd in zijn 22 jaar, en had enige tijd in Japan doorgebracht. Aangedreven door een 2,9-liter zescilindermotor in combinatie met een automatische versnellingsbak, werden deze S90-sedans gebouwd voor comfort en stijl, zo niet voor prestaties bij hoge snelheden of tactisch rijden. Deze specifieke auto werd in 2020 vanuit Japan naar het VK gebracht, waar het vermoedelijk een diplomatieke auto met chauffeur was.

Historics Auctioneers zullen deze sedan later deze maand zonder reserve aanbieden, met een richtprijs van £ 6.000 tot £ 8.000, wat zich vertaalt naar een bereik tussen $ 8.200 en $ 13.700.

De lay-out met het stuur rechts van dit voorbeeld zorgt er waarschijnlijk voor dat het in het VK blijft, wat de aantrekkingskracht ervan beperkt een beetje, maar de S90 biedt toch best wat luxe voor een waarschijnlijk bescheiden bedrag. Deze werden in feite met de hand op bestelling gemaakt toen ze nieuw waren, en hadden zeer weinig natuurlijke concurrenten, aangezien ze werden gebruikt door Zweedse ambassades in het buitenland. Niet veel hebben het overleefd en de lage kilometerstand op dit exemplaar is vooral te danken aan het feit dat de auto in Japan zeer spaarzaam is gebruikt.

Dit voorbeeld zal moeilijk te repliceren zijn, verwachten we, maar het kan voor iemand toch een koopje blijken te zijn.

Bezoek de veilingsite om de volledige lijst te bekijken veel kavels van de aanstaande Ascot Racecourse-uitverkoop.